Пон - Пет: 9:00 am - 06:00pm
Brain Storm ConsultBrain Storm ConsultBrain Storm Consult
(Понеделник - Петък)
office@brainstorm.bg
ж.к. Младост 1А, бл. 505А, вх. 2
Brain Storm ConsultBrain Storm ConsultBrain Storm Consult
%page Облагат ли се с данъци печалбите от криптовалути?

Облагат ли се с данъци печалбите от криптовалути?

През последните години криптовалутите, най-популярната сред които е биткойн, са особено актуална тема както в технологичния свят, така и във финансовия, заради възможността за печалба от тях. Най-познатите altcoins са Ethereum (ETH), Litecoin (LTE), Neo и много други.

Криптовалутата е дигитална валута и средство за размяна, базирано на Блокчейн технология. Употребата й подлежи на редица тълкувания и критики, а причините за това са различни – незаконни дейности, уязвимост на инфраструктурата, укриване на данъци и други.

Разрешени ли са криптовалутите в България

В различните държави се прилага индивидуален подход спрямо контрола върху криптовалутите и осъществяване на сделките с тях. Част от тях са по-консервативни по отношение на дигиталните пари и са въвели сериозни регулации. У нас притежанието и плащането с виртуална валута е легално. Като част от Европейския съюз, България следва заложените в него правни и финансови закони, регламентиращи сделките с този тип инструменти. Сделките с криптовалути се третират, като сделки с финансови активи, респективно постъпленията/приходите от реализирането им -като доходи от продажба на финансови активи. Според приходната агенция, доходите на физически лица от продажба и/или замяна на криптовалута подлежат на деклариране в годишната данъчна декларация, а реализираната печалба ( разликата между продажната цена и цената на придобиване ) се облага с данък върху общата годишна данъчна основа.

Печалбите, които юридическите лица реализират от разпореждане с криптовалути, подлежат на облагане по Закона за корпоративното подоходно облагане. Този тип сделки са освободени от обхвата на ДДС.

Прави ли законодателството разлика между различните криптовалути

Като децентрализиран актив, криптовалутите пораждат нееднозначни мнения, когато става дума за това кога, как се декларират и какъв процент данък се дължи. В България Националната агенция по приходите ( НАП ) приема, че печалбите от търговия и сделки с виртуални валути ( на така наречените борси ) подлежат на данъчно облагане. Именно поради тази причина данъчните правят проверки с цел установяване дали се спазва законодателството. 

%page Облагат ли се с данъци печалбите от криптовалути?Доходите от сделки с криптовалути се включват в годишната данъчна декларация, а ако през данъчната година няма извършвани такива, то задължението за деклариране отпада. При закупуване на един вид дигитална валута срещу друг вид, ако постигнем печалба, то тя се облага. В случаите обаче, когато с времето се е увеличила стойността на криптовалутата и след това с нея директно се купува актив, НАП решава, че разликата нито се декларира, нито се облага. Това важи само и единствено, когато е за лични нужди и се случва еднократно, а всяка следваща покупка трябва да бъде доказана документално. 

Какви други регулации съществуват

Според закона услугите с криптовалути са свързани с:

  • Упражняване на обстойна проверка и идентифициране на клиенти
  • Уточняване произхода на средствата
  • Разкриване на информация при съмнение за изпиране на пари
  • Оценяване на риска и приемане на вътрешни правила за контрол

Чрез гъвкава регулация на този сектор Европейският съюз може да стимулира финансовите технологии, иновации и ефективността на пазарния механизъм като цяло. Но трябва да отбележим, че това не означава липса на мерки, свързани с третирането на криптовалутите, а по-скоро търсене на варианти за успешно развитие, детайлно проучване, анализ на начина на функциониране и накрая въвеждане на необходимите ограничения. Представете си, че при една систематизирана регулация може да успеем да се възползваме от предимствата на крипто сектора.

Какво може да ви посъветваме

Популярността на криптовалутите изисква счетоводителите да бъдат наясно с тяхното счетоводно отчитане и данъчно облагане. Към момента те се разглеждат като част от останалите финансови инструменти. Данъчното законодателство не предвижда специално третиране на сделките с криптовалути, възникналите приходи и разходи, свързани с тях са данъчно признати в годината на счетоводното им отчитане. При  реализиране на продажба на криптовалутата, ние можем наистина да признаем, че сме разполагали с нея като актив и да определим колко струва. 

Задълбоченото познаване и анализ на виртуалните пари е необходимо при изготвяне на достоверни, разбираеми и уместни финансови отчети на лицата, които осъществяват сделки с тях.

Вижте още една полезна статия с информация за данъчното третиране на сделки с криптовалути.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)