null

Криптовалути

Какво е криптовалута и blockchain- технология?

В основата си криптовалутата е форма на децентрализирана цифрова валута, предназначена за разплащания в интернет. Биткойн, който стартира през 2009 г., е първата криптовалута и е най-известната и разпространената. През последните години биткойн и други криптовалути, сред които и Етерум се разглеждат като алтернатива на парите и набират все по широка популярност сред предприемачи, инвеститори и хора желаещи да оперират с финанси в дигиталното пространство.

Най-популярните криптовалути са Биткойн, Етериум и Лайткойн. Други добре известни криптовалути включват Монеро и Рипъл. Някои са подобни на Биткойн. Други се основават на определени технологии и имат функции, различни от трансфер на стойност.

Криптовалутите позволяват трансфер на стойност онлайн, без да се прибягва до посредник като банка или друга финансова институция което позволява да се прехвърля стойност навсякъде по света, почти моментално, 24/7, с минимални такси.

Счетоводно обслужване и сделки с криптовалути

Брейн Сторм Консулт предлага услуга по счетоводно обслужване и консултации, във връзка с данъчното третиране на сделки с криптовалути.

Криптовалутите се разглеждат като част от останалите финансови инструменти. Поради това, Националната агенция за приходите  извършва надзор и контрол върху физическите и юридическите лица, с цел да предотврати неплащането на данъци.

Облагане на физически лица

Доходите от продажба на криптовалути се третират като доходи от продажба на финансови активи, облагат се с данък върху общата годишна данъчна основа и следва да се декларират в годишната данъчна декларация до 30 април на годината, следваща годината на реализиране на доходите.

Облагане на юридически лица

За целите на корпоративното подоходно облагане, сделките с криптовалути също се третират като сделки с финансови активи. Относно ЗДДС търговията с криптовалути е освободена сделка, но възниква задължение за регистрация на основание на чл. 96 от ЗДДС.

Търговията с криптовалути е сравнително нова, но навлиза все повече в България. Нашите специалисти ще Ви консултират за всички възникнали казуси. Ето защо, не се колебайте да ни потърсите за повече информация и съдействие. Може да направите запитване през формата ни за контакт, по мейл sales@brainstorm.bg или да се свържете с нас на +359 2 80 99 740.

null
Използвайте формата по-долу, ако се интересувате от нашите услуги. Ще се радваме да Ви бъдем полезни.

Чуждестранно участие:
Дъщерни дружества:

Данъчен статут

Регистрация по ЗДДС:
Сделки със страни от ЕО:
Сделки със страни, извън ЕО:
Задължение за отчитане по МСФО:

Месечни показатели

Брой фактури покупки:
Брой фактури продажби:
Интрастат:
Брой счетоводни записи:
Брой касови апарати:

Видове търговски обекти, които използвате (магазини, офиси, складове):

Номенклатура на стоки, материали и готови продукти:
Използвате ли складова програма:

Брой персонал

Общ брой на персонала по трудови и граждански договори, договори за управление и контрол и самоосигуряващи се лица:

Необходими услуги

Моля, отметнете услуги:

Периодичност на отчета:

Срок за подаване (презаверяване):

Други специфични Ваши изисквания, за които смятате, че е нужно да ни информирате: