Пон - Пет: 9:00 am - 06:00pm
Brain Storm ConsultBrain Storm ConsultBrain Storm Consult
(Понеделник - Петък)
office@brainstorm.bg
ж.к. Младост 1А, бл. 505А, вх. 2
Brain Storm ConsultBrain Storm ConsultBrain Storm Consult
Нов праг за ДДС

Прагът за задължителна регистрация по ЗДДС се увеличава от 50 на 100 хил. лева от 01.01.2023 г.

Съветът на Европейския съюз разреши на България да въведе специална мярка за дерогация от член 287 от Директива 2006/112/ЕД относно общата система на данък върху добавената стойност.

По този начин се разрешава страната ни да освободи от ДДС данъчно задължените лица с годишен оборот до равностойността в национална валута на 51 130 евро по обменния курс в деня на присъединяването. Срокът на действие на дерогацията е до 31 декември 2024 г., до когато държавите-членки трябва да транспонират Директива (ЕС) 2020/285 и съответно от 1 януари 2025 г. на държавите-членки ще бъде позволено да освободят от ДДС доставките на стоки и услуги, извършени от данъчно задължени лица, чиито годишен оборот не надвишава прага от 85 000 евро.

Лицата, които са с облагаем оборот под 100 хил. лв. могат да останат доброволно регистрирани по ДДС.

С въвеждането на тази мярка очакваме положителен ефект за нашите клиенти, основно от сегмента на микро предприятията. Чрез увеличаването на минималния праг за регистрация по ДДС с  50 000лв. очакваме бизнеса да поеме “глътка свеж въздух”.

Увеличението на прага засяга и самонаетите лица. Тази стъпка ще намали административната тежест и ще даде възможност на микро бизнеса да посрещне настъпващите  празниците с една допълнителна доза спокойствие, на фона на сложната икономическа и политическа обстановка.

Brain Storm Consult, както винаги, ще окаже необходимото съдействие и ще консултира своите настоящи и бъдещи клиенти, по всички въпроси, свързани с този процес.

За запитвания попълнете контактната форма на:

https://brainstorm.bg/

или се свържете с екипа ни:
☎️ 𝟎𝟖𝟗𝟖 𝟓𝟏𝟎𝟎𝟎𝟒
☎️ 𝟎𝟖𝟕𝟖 𝟑𝟎𝟒𝟏𝟏𝟒
📧 office@brainstorm.bg

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)