Пон - Пет: 9:00 am - 06:00pm
Brain Storm ConsultBrain Storm ConsultBrain Storm Consult
(Понеделник - Петък)
office@brainstorm.bg
ж.к. Младост 1А, бл. 505А, вх. 2
Brain Storm ConsultBrain Storm ConsultBrain Storm Consult
Онлайн платежни нареждания

Осигурителни вноски – ДОО, ДЗПО, ЗО, УЧПФ

%page ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ – ДОО, ДЗПО, ЗО, УЧПФ

Социалното осигуряване на заетите лица в България се разпределя както следва:

Държавно обществено осигуряване 

Учителски пенсионен фонд 

Допълнително задължително пенсионно осигуряване 

Със Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) са регламентирани отношенията по задължителното и доброволното здравно осигуряване.

Органът, който провежда и управлява задължителното здравно осигуряване е Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а задължителните здравносигурителни вноски се събират от Националната агенция за приходите.

Здравноосигурителна вноска е сумата, която физическо или юридическо лице внася задължително здравно осигуряване, образувана като процент върху осигурителния доход, определен в Закона за здравното осигуряване.

Здравноосигурителните вноски за процент от дохода на осигурените лица. Този процент се определя всяка година с гласуването на бюджета на НЗОК. За 2020 година той е 8%, а разпределението на здравноосигурителните вноски между осигуряващия и осигурения е в съотношение 60:40 или 3,2% за сметка на осигуреното лице и 4,8% за сметка на осигуряващия. Самоосигуряващите се лица внасят 8% изцяло за тяхна сметка.

Следете актуалната информация на сайта на Националната агенция на приходите

 

ТАБЛИЦА ЗА 2020 Г. С ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ – ДОО,ДЗПО,ЗО И УЧПФ

Съгласно чл. 8 от ЗГВРСНР към Националния осигурителен институт се създава специализиран фонд ”Гарантирани вземания на работниците и служителите” за изплащане на вземанията на работниците и служителите по същия закон. НАП установява, събира и администрира вноските за фонд ГВРС. За повече информация посетете страницата на НАП.

За още полезна информация посетете страниците ни Полезни връзки, Калкулатори и Новини.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)